Rydding i vågen

[et_pb_section admin_label=”section” transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” background_color=”#ffffff”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”dark” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Onsdag 8. mars møtte 16 ivrige SUBere opp for å være med på ryddeaksjon i Vågen, sammen med 1Dykkeklubb og Bergen Havnevesen. Målet var å bruke et par timer på å rydde søppel under vann på et lite område innerst ved torget.

 

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”dark” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Havnen i Bergen er en av de eldste i landet, og til alle tider har mennesker dumpet uønskede gjenstander fra bryggekanten eller båtripa. Hvert år forsvinner betydelige mengder avfall under overflaten. Avfallet kommer både fra lokale kilder og fra fjerne kyster. Særlig plastsøppel kan drive over store avstander i havet. Som forventet fant vi store mengder tomflasker og bokser. Plastsøppelet i vågen var dominert av engangsbestikk, kopper, tallerkener og lignende. Det lå også mye uidentifiserbar småplast på bunn. Dette kan være biter av plastposer og gjenstander som har ligget i vannet så lenge at de har blitt brutt i stykker. Disse småbitene er det vanskeligste søppelet å få plukket med seg. Bunnen i vågen består av tykke lag med finkornede sedimenter på grunn av mye avrenning fra land og ellers lite strømeksponering. Disse sedimentene røres rund av både bølger og propellstrømer fra båter. Dette gjør at søppelet kan begraves i sedimentene for så å dukke frem igjen ved en senere anledning. Dette ble tydelig illustrert ved at vi fant en del av en gammel såkalt stjertepotte som ble brukt til matlaging i middelalderen. Denne ble antakelig kastet på sjøen for flere hundre år siden, men lå nå oppe i dagen i skjønn forening med ølbokser, plastgafler og et par kompaktkamera.

De fine sedimentene gjør også ryddingen litt utfordrende. Så snart man rører ved en gjenstand på bunnen, virvles det opp en tett sky. Sikten ble raskt så dårlig at vi egentlig plukket søppel i blinde. Dette gjorde igjen at vi hovedsakelig fikk med oss større gjenstander som tomflasker og bokser. Mindre plastbiter er ikke så lette å føle seg frem til med hansker på.

Havnevesenet hadde også en del større gjenstander som de ønsket å få heist opp. Disse lå på noenlunde kjente steder, så her ble dykkere send ned for å feste tau, før sakene ble heist opp med kranbåt.

[/et_pb_text][et_pb_gallery admin_label=”Gallery” gallery_ids=”3393,3388,3395,3389,3394,3392,3387,3391,3386,3385,3384,3383,3390″ fullwidth=”on” show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” background_layout=”light” auto=”off” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” caption_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_gallery][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”dark” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Bergen havnevesen stilte med kranbåt, kranbil og konteiner til å kaste søppel i under vann. Ryddemateriell som markeringsbøyer og sekker til innsamling fikk vi fra Norges Dykkeforbund med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Til sammen ble ca 1100kg avfall hentet opp i løpet av de 90 minuttene vi hadde dykkere i vannet.

Det er fremdeles mye å ta av på bunnen av vågen, så her blir det nok ryddeaksjoner i mange år fremover. Kanskje vil vi etterhvert se mer liv i vågen, slik man har observert etter mange års iherdig ryddeinnsats i havnebassenget i Haugesund. Overaskende nokk fant vi en populasjon av østers  som så ut til å klare seg bra der inne.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]